Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw

5 X KEUKEN IDEEËN VOOR DE SLORDIGE KOK

Heb jij ook altijd stress in de keuken om je gerechten op tijd af te krijgen en kan je nooit iets terugvinden, omdat je keuken zo ongeorganiseerd is? Je bent absoluut niet de enige. Vind het overzicht terug met onze vijf keuken ideeën voor de slordige kok.

1. Hoe berg ik mijn spullen slim op?

Ben jij van nature erg rommelig en hebben jouw spullen in de keuken nauwelijks een vaste plek? Als je je spullen slim opbergt, heb je er uiteindelijk ontzettend veel profijt van. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Onze slimme keuken ideeën helpen je op weg!

Leer en sorteer

Eén van de handigste keuken ideeën is het ordenen van je spullen in de keuken. Als je je keukengerei sorteert op functie, krijg je gegarandeerd een georganiseerde keuken. Zet je oliën, kruiden en specerijen naast het fornuis. Alle scherpe messen zet je aan de kant van het aanrechtblad waar ruimte is om te snijden.

Vervang plastic door glas

Wie kent ze niet? De eeuwige plastic opbergbakjes. Ze lijken handig, maar wat zat er ook alweer in welk bakje? Gooi alle plastic bakjes en onhandige verpakkingen weg en zet je keuken vol glazen potten! Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar is ook een stuk overzichtelijker. Je ziet in één oogopslag welke pot je nodig hebt.

Abc weg ermee

Orden je kastjes volgens het ABC-principe. Zo liggen alle belangrijke spullen voor het grijpen en krijgen de onbelangrijke spullen geen prominente plek.

A: Leg de spullen die je dagelijks gebruikt op een makkelijke plek, zoals de plank op ooghoogte.

B: Spullen die je minder vaak nodig hebt, komen een plank lager of hoger te liggen. Hiervoor moet je af en toe bukken of op je tenen staan.

C: Geef spullen die je nauwelijks gebruikt geen handig plekje. Wat maakt het uit als je drie keer per jaar naar de schuur moet voor de frituurpan?

WAT KOST EEN KEUKEN?

 • Binnen 5 minuten weet u wat uw keuken kost!
 • Geef uw voorkeuren aan
 • Ontvang direct een prijsindicatie
 • Plan een afspraak in de winkel

Het granieten werkblad van deze moderne hoekkeuken in wit keuken budgetplanner met de klassiek getegelde spatrand. De extra brede schouw boven het vrijstaande rvs Boretti.

 • Geef uw voorkeuren aan
 • Ontvang direct een prijsindicatie
 • Plan een afspraak in de winkel

2. Hoe houd ik mijn keuken hygiënisch? Beste keuken ideeën

Een goede hygiëne in de keuken is voor iedereen een must. Natuurlijk zijn opruimen en schoonmaken niet je grootste hobby, maar bedenk dat je ziek kan worden van een vervuilde keuken. Wist je dat je de meeste voedselvergiftigingen gewoon oploopt in je eigen keuken? Onze keuken ideeën zijn een goede eerste stap naar een hygiënische keuken.

 • Houd bacterierijke, rauwe producten gescheiden van andere ingrediënten. Denk aan een salade en rauwe kip. Was ook je snijplank en mes tussendoor goed af!
 • Vaatdoekjes zijn de grootste bacteriebron in de keuken. Was ze daarom elke dag op 60 °C of koop wegwerpdoekjes.
 • Draai je niet elk dag een was? Vaatdoekjes kunnen ook prima in de vaatwasser.
 • Maak je aanrecht altijd schoon met bleek ook al is dit niet het lekkerste product qua geur. Bleek doodt gegarandeerd alle bacteriën.
 • Was je handen voor het koken en na het aanraken van bacterierijke producten ook al lijken ze niet vies. Jij bent immers de grootste overdrager van bacteriën.

3. Hoe maak ik zo min mogelijk troep tijdens het koken?

De orde bewaren tijdens het koken is ontzettend lastig. Zeker als de tijd begint te dringen en je gasten bijna op de stoep staan of je dochter om 20:00 uur naar pianoles moet. Tussendoor opruimen lijkt dan een grote moeite, maar uiteindelijk zal het je een hoop tijd schelen. Gebruik onze keuken ideeën voor een opgeruimde keuken.

Snel een doekje erover

Maak een klein schoonmaakstation onder je aanrecht, zodat je snel een doekje over het aanrecht kan halen tijdens het koken. Zo blijft het aanrecht altijd schoon en hoef je na het koken geen grondige poetsactiviteiten te verrichten.

Slimste keuken idee: ruim tussendoor op

Gooi tussendoor je afval weg en zet je spullen alvast in de vaatwasser of gootsteen. Zo heb je niet alleen meer ruimte, maar het scheelt je ook een hoop opruimwerk. Hoe lekker is het om na het eten lekker met de beentjes omhoog op de bank te zitten in plaats van op te ruimen?

Voorkom een kliederboel

Gebruik de juiste materialen en voorkom een kliederboel. Gebruik bijvoorbeeld ruime snijplanken, kommen en pannen, zodat er niet van alles naast valt. Spettert je soep of saus toch over het gasfornuis? Pak een doekje voordat het aankoekt.

4. Hoe bereid ik mijn gerechten goed voor

Een goed begin is het halve werk! Een goede voorbereiding scheelt je een hoop stress en troep in de keuken. Maar hoe pak je dit aan? Lees hier onze keuken ideeën voor de beste voorbereiding.

Maak een boodschappenlijstje

Een goede voorbereiding begint al bij het maken van een boodschappenlijstje. Zeker als je meerdere gangen maakt of voor een grote groep kookt is een boodschappenlijstje een must. Bereken hoeveel je van alles nodig hebt, zodat je gerechten het beste tot z'n recht komen.

Meten is weten

Heb je geen idee waar je moet beginnen met het bereiden van een groot diner? Neem de gerechten goed door voordat je gaat koken en begin met het gerecht dat het langste moet garen. Tussendoor is er genoeg tijd om een salade te maken of de garnering te regelen. Gaat het diner bereiden je echt veel tijd kosten? Kijk of je de dag van te voren al wat voorbereidingen kunt treffen, zodat alles soepel verloopt.

Begin met snijden

Elke geordende kok begint met het snijden van alle ingrediënten. Snijden moet immers toch gebeuren en neemt veel tijd in beslag. Begin op je gemak met snijden, leg alle ingrediënten in bakjes en eventueel in de koelkast. Nu is het alleen nog een kwestie van de juiste producten op het goede moment samenvoegen en niks laten aanbranden natuurlijk!

Inspiratie nodig?

Wij inspireren u graag in een van onze vestigingen

 • 8 vestigingen door heel Nederland

5. Hoe houd ik mijzelf schoon in de keuken?

Je staat al netjes aangekleed in de keuken en opeens vrees je voor een vetvlek op je nieuwe blouse. Al dat roeren en bakken is toch wel erg gevaarlijk voor je schone kleding. Hoe houd je jezelf zo schoon mogelijk tijdens het koken? Bekijk onze simpele keuken ideeën.

Voorkomen is beter dan verhelpen

Het spreekt voor zich dat een goed schort je beschermt tegen vervelende spetters ook al staat het misschien niet altijd charmant. Daarnaast kun je een theedoek in je achterzak stoppen, zodat je je handen snel kan afvegen en geen vlekken maakt. Natuurlijk kun je ook een stuk keukenrol bij de hand houden.

Kort en hygienisch

Houd je van uitgebreid koken? In dat geval zijn lange nagels niet verstandig. Hier kunnen tal van bacteriën onder schuilen van bijvoorbeeld rauw vlees. Uiteraard is niet elke vrouw het eens met dit keuken idee. Wil je je lange nagels toch behouden? Gebruik dan een nagelborstel voor en na het koken. Hetzelfde geldt voor sieraden, zoals ringetjes en armbanden. Doe deze af, zodat ze fris en schoon blijven.