DE IDEALE RODE ZOMERWIJN

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw

Waar kan ik u mee helpen?

Stel uw vraag of neem gewoon een kijkje door onze collectie....

Populairste zoektermen: SieMatic Witte keuken Mandemakers Kaatsheuvel

U geeft uw wens aan. Wij tonen de juiste keuken.

Mijn voorkeuren

Selecteer kleur

Uw budget

Keukengebruik

Trends & Blog

Tip

DE IDEALE RODE ZOMERWIJN

Wat mag wel en wat kan niet?

Geplaatst op: 22 oktober 2015

Temperaturen stijgen boven de 25 graden Celsius en ineens drinken we geen rode wijnen meer.

Eigenlijk best logisch, want als het zo warm is zijn we juist op zoek naar frisheid, zuren en fruit. We zijn snel geneigd om witte en rosé wijnen te gaan drinken, maar ook rode wijnen kunnen prima gedronken worden in de zomer. We moeten alleen goed weten wélke.

De juiste drinktemperatuur

Een van de bekende gevolgen van het drinken van rode wijnen in de zomer is s'morgens wakker worden met hoofdpijn. Echter ligt dat niet aan de kleur van de wijn, maar aan de drinktemperatuur van de wijn. De rode wijn staat in de zon op ons terras en warmt flink op. Hierdoor stijgt de drinktemperatuur van de wijn ver boven de 20 graden Celsius.

We hebben in een eerdere column al geschreven dat rode wijn nooit boven de 20 graden Celsius gedronken moet worden. Hierdoor gaat de alcohol namelijk los staan in de wijn, neemt je tong sneller alcohol op en het gevolg hiervan is dat we de volgende dag een nare hoofdpijn hebben. Let daarom goed op de serveertemperatuur van de wijnen! Om een te warme rode wijn te voorkomen kun je deze het beste koel maken door de wijn in een bak met koud kraanwater te leggen. Of een kwartiertje in de koelkast zetten. Zo zal de wijn de juiste temperatuur krijgen voor een warme zomerse dag. Vergeet daarnaast ook niet dat we een rode wijn beter te koel dan te warm kunnen drinken.

Het alcoholpercentage

Ook het alcoholpercentage van rode wijn is belangrijk bij het uitzoeken van een geschikte rode wijn voor in de zomer. Vaak zijn rode wijnen met een lager alcoholpercentage, tussen de 12 % en 13,5 %, beter geschikt om licht koel te drinken.

Deze wijnen zijn vaak meer op fruit en frisheid gemaakt dan op kracht, tannine en rijpheid. En deze wijn zullen, door het koelen, minder smaak verliezen dan krachtige wijnen met een hoog alcoholpercentage.

Waar komen deze wijnen dan vandaan?

Meestal kunnen we de hierboven beschreven wijnen, die geschikt zijn om te koelen en een lager alcoholpercentage hebben, vinden in landen met een koel klimaat.

Deze landen, zoals Duitsland, Oostenrijk Nieuw-Zeeland en Noord-Frankrijk, hebben gemiddeld minder zonuren per jaar en een gemiddelde temperatuur in de zomer die een stuk lager ligt dan landen die dichter bij de evenaar liggen. Hierdoor maakt de druif vaak minder suiker aan en krijg je automatisch een lager alcoholpercentage en meer frisheid in de wijn. Ook hebben deze druiven vaak een dunne schil waardoor de wijnen licht(er) van kleur zijn. Hier zijn vaak de ideale rode wijnen voor in de zomer aan te herkennen.

Enkele voorbeelden van goede rode zomerwijnen zijn:

  • Beaujolais wijnen uit Frankrijk
  • Spätburgunder wijnen uit Duitsland
  • Pinot Noir wijnen uit Nieuw-Zeeland
  • Dolcetto wijnen uit Noord-Italië
Mandemakers Keukenboek

Gratis keukenboek?

Een gratis & extra dik inspiratie boek vol met mooie keukens!

Mandemakers Keukenboek
  • 100 pagina's aan keukens en tips
  • 100 pagina's vol keukeninspiratie
  • Ontdek de nieuwste trends en tips
  • Gratis thuis bezorgd
  • 100 pagina's vol keukeninspiratie
  • Gratis thuis bezorgd