Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde Gastvrouw
image
8 stappen naar je nieuwe keuken

In 8 stappen naar je nieuwe keuken

Geplaatst op: 3 september 2020

In de vtwonen keuken special verscheen dit jaar een helder stappenplan op weg naar je nieuwe droomkeuken. Mandemakers mocht hier een handje bij helpen. Lees je mee?

Een keuken kopen of verbouwen is een flink project. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk, en die voorbereiding begint hier! Met een helder stappenplan.

 

Stap 1 | Moodboard maken

Goed weten wat je wilt, is de belangrijkste eerste stap. Een moodboard is daarbij een onmisbare leidraad, want daarmee krijg je een duidelijk beeld van je wensen. Leg alle plaatjes, catalogi, folders en stalen van keukens die je mooi vindt bij elkaar. Bedenk wat je zo aanspreekt: is het een stijl, opstelling of een bijzondere materialen combinatie? Schrijf alles op en maak een collage met de plaatjes. Denk ook aan kranen, fronten, indelingen, vloeren, spoelbakken en accessoires.

Stap 2 | Meten is weten

Meet de plek op waar de keuken moet komen. Geef de volgende maten aan: breedte, hoogte en diepte van de hele ruimte. Noteer waar water- en gasleidingen uit de muur komen en waar zich eventuele ventilatie bevindt. Geef aan waar deuren en ramen zitten, hoe groot ze zijn en wat de draairichting is. Zet ook de elektriciteitspunten in het plafond en de muren op je tekening.

Alvast zelf aan de slag om inzicht te krijgen in wat mogelijk is? Met een 3D planner weet je waar je aan toe bent. Print ‘m uit en neem hem mee!

Stap 3 | De indeling

Stel je bij het indelen voor dat je aan het koken bent in de nieuwe keuken... Doe je dit het liefst alleen of met zijn tweeën? Altijd uitgebreid of zo min mogelijk? De door jou gemaakte voorstelling van de ideale keuken en de beschikbare ruimte zijn doorslaggevend voor de indeling.

Stap 4 | Verlichting

Als je de perfecte indeling hebt gevonden, is het tijd voor de verlichting. Maak hier geen sluitpost van, want een slecht verlichte keuken is als een popster op een donker podium. Zonde, want een goed en harmonieus lichtplan is zo sfeer verhogend. Laat waar mogelijk geïntegreerde verlichting in je ontwerp verwerken.

Tip van ons: de verlichting van Jansen en de Bont is om je vingers bij af te likken! 

Stap 5 | Apparatuur

Bedenk goed wat je écht nodig hebt en wees realistisch. Dromen wat voor kok je zou willen worden met alle geavanceerde apparatuur die daarbij hoort, kan een dure grap worden doordat je dingen koopt die je misschien maar een paar keer zult gebruiken.

Stap 6 | Maak het persoonlijk

Als het ontwerp klaar is, kun je de keuken compleet maken: van de grepen op de kastjes tot de kastinrichting. Je eigen stijl voeg je toe door bijvoorbeeld zelf iets unieks te maken, weloverwogen keukenaccessoires aan te schaffen, of nieuwe elementen met vintage eyecatchers te combineren.

Stap 7 | Het kiezen van materialen

Door de mix van diverse materialen druk je een eigen stempel op de keuken. Toch kan het combineren van verschillende elementen een lastige klus zijn. Gelukkig is het mogelijk om in de winkel diverse kleuren en materialen naast elkaar te leggen. Zo kom je tot dé ultieme combinatie, passend bij je moodboard. 

Stap 8 | Kostenplaatje

Inmiddels zal ook het kostenplaatje steeds duidelijker zijn geworden. Past alles binnen het budget of moet je nog spelen en schuiven met de kosten? Wil je graag een groot, duur fornuis, maar kom je met de prijs daarvan een beetje in de knel? Doe wat concessies en stel je wensenlijst bij: misschien kunnen andere onderdelen van de keuken, zoals het keukenblad, best wat voordeliger. Goed om te weten: de aanschafkosten zijn niet de enige bedragen om rekening mee te houden. Vergeet niet eventuele transportkosten en installatiekosten bij de prijs op te tellen.

Vrijblijvend advies
Persoonlijk advies

Plan een afspraak in de showroom!