Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
image

Natuurlijke materialen in landelijke keuken

Bij landelijke keukens horen natuurlijke materialen als houtgraniet en composiet. Die verwerken in vloer of werkblad geven de robuuste uitstraling die u meevoert naar het platteland. Ook in kasten, rekken of ophangingen zijn deze natuurlijke materialen een must. De grove planken met nerven en noesten bezorgen uw keuken die ongecompliceerde boerencharme. Maar bij Mandemakers denken we verder: waarom niet een spanningsveld creĆ«ren met moderne elementen? Bijvoorbeeld kunststof of metalen materialen, waarvan de afwerking wel naadloos en spiegelglad is. Dat schept veel mogelijkheden voor kleurgebruik, is trendy en goed voor de portemonnee. Wij denken graag met u mee!

Soorten natuurlijke materialen

Welke pure, grof geschuurde materialen zijn ideaal te combineren met de smetteloos strakke elementen, om tot de ultieme balans van speels en strak te komen? Levendig landelijk in een modern jasje!

Hout

Hout is het meest gebruikte natuurlijke materiaal in landelijke keukens, bijvoorbeeld voor kastdeuren of planken. Ieder nadeel heeft daarbij zijn voordeel: ontbreken er noesten in een houten plank, dan is de keuze aan u. Opvullen met kleine stukjes hout? Of liever de gaten open laten, als teken dat er in uw keuken wordt geleefd? Hout wordt daarentegen steeds minder gebruikt als werkblad, omdat dit krasgevoelig is en kan kromtrekken. Bij kasten met houten deuren voorkomen we dit door een metalen strip aan de binnenkant van de deur te bevestigen. Heel bestendig!

Natuursteen

Natuursteen (graniet) is een zachter soort steen, een tikje poreus. Het bestaat uit kleine en grote korrels die zijn samengeperst tot bijvoorbeeld een werkblad of een stenen achterwand. Een echt stenen werkblad volstaat voor een robuuste en landelijke uitstraling in de keuken.

BELGISCH HARDSTEEN

Belgisch hardsteen (Arduin) is een steensoort die vaak gebruikt wordt voor de vloer. Arduin heeft een onregelmatige structuur en verschilt in kleur, waardoor het onregelmatig oogt. Een donkergrijze granieten vloer met enkele lichte vlekken en hier een daar een fossiel of stukjes schelp is een ware blikvanger.

COMPOSIET

In tegenstelling tot de vorige natuurlijke materialen is composiet kunstmatig geproduceerd. Het bestaat uit samengevoegde stenen materialen. Dat maakt composiet zeer sterk en minder gevoelig voor onregelmatigheden. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes. In een landelijke keuken past een dik composieten werkblad erg mooi. Maar je ziet het ook vaak terug in moderne keukens waar het voor hele dunne keukenbladen wordt gebruikt. Composieten keukenbladen zijn in talloze kleuren en afwerkingen verkrijgbaar.

Beton

Betonnen keukenbladen worden steeds populairder. Ze maken de landelijke keuken lekker stoer en robuust. Een betonnen keukenblad is erg stevig en slijtvast en kan dus tegen een stootje. Kies voor een gladgepolijste of juist een ruwe afwerking. Pas alleen op met zuur want een betonnen keukenblad is vlekgevoeliger dan andere materialen.

Onderhoud van natuurlijke materialen

Het is een misverstand dat natuurlijke materialen om ander onderhoud vragen dan de kunststof of metalen elementen. Keukens waarin de ongerepte materialen de boventoon voeren, zijn gemakkelijk te onderhouden. Een uitvoerige vet behandeling is niet nodig, want uw keuken wordt niet blootgesteld aan weersomstandigheden. Houten kastdeuren en planken kunt u afnemen met een vochtige, zachte doek. Fluitje van een cent! Natuurlijke materialen zijn niet altijd even praktisch. Er ontstaan sneller kleine oneffenheden dan in kunstmatig geproduceerde materialen. Maar dit zien wij juist als een voordeel. Het geeft uw landelijke keuken een sterk eigen karakter. Uw keuken leeft!

Ontwerp zelf uw landelijke keuken

Nieuwsgierig geworden? Wij bieden landelijke keukens in alle prijsklassen. Probeer onze 3D-tool en ontwerp uw eigen landelijke keuken. Heeft u al een keuken gekozen en bent u alleen op zoek naar het prijskaartje? Gebruik dan de kostenplanner om de keuken te vinden die bij uw portemonnee past.