Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
Wat kost een nieuwe keuken?

Binnen 5 minuten heeft u een prijsindicatie

  • Bepaal uw opstelling Kies een rechte, hoek of eilandopstelling
  • Stel uw nieuwe keuken samen Kies een werkblad, uitstraling en gewenste apparatuur
  • Ontvang de totaalprijs Wij sturen u de totaalprijs van uw keuken toe
Snel een handig overzicht in beeld!

Vul uw gegevens in om te starten

Aanhef
 
GDPR checkbox*
Wij verwerken uw persoonsgegevens conform ons privacybeleid. Dit beleid vindt u hier. Als u verder gaat met het invullen van het formulier gaan wij er vanuit dat u ons beleid heeft gelezen.

Wat kost een keuken?

Wat kost een keuken? Dat is een vraag die we vaak krijgen. De kosten van een keuken hangen af van verschillende factoren. Kiest u bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken of gaat het om een renovatie. De prijs van een keuken wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen, denk aan de kosten voor de apparatuur, het werkblad en de kasten. Lees met welke kosten u rekening kunt houden.

Nieuwe keuken of renoveren

De kosten van een keuken worden in de eerste plaats bepaald door uw keuze voor een keukenrenovatie of voor een nieuwe keuken. De kosten voor een renovatie zijn lager en u kunt uw keuken toch een nieuwe look geven. Een renovatie is alleen mogelijk als uw keuken nog in goede staat is. Valt ie achter de frontjes van ouderdom uit elkaar, dan is het verstandiger om voor een nieuwe keuken te kiezen. De kosten voor een nieuwe keuken zijn hoger dan voor een renovatie. Maar u kunt de keuken wel zo ontwerpen dat hij aan al uw wensen voldoet. Een andere indeling bijvoorbeeld of de allernieuwste materialen.

Opbouw van de kosten voor een keuken

De belangrijkste 4 onderdelen die de prijs van een keuken bepalen zijn: de opstelling, de apparatuur, de keukenkasten en het werkblad.

Keukenopstellingen

De opstelling van uw keuken, bepaalt voor een groot deel wat de keuken gaat kosten. Een kleine rechte keuken heeft een lagere prijs dan een hoekkeuken of een grote eilandkeuken. Denk vooraf goed na over de keukenindeling. 

Overigens is het erg afhankelijk van de ruimte. Hier wilt u overigens het optimale uithalen. Alleen hebben bepaalde keuzes dan wel een andere kostenplaatje.

 

Apparatuur

Wat kost een vaatwasser, een afzuigkap, een oven, een elektrisch fornuis of een koelkast? Wat keukenapparatuur kost, hangt vooral af van het merk. Kiest u voor een eigen merk, dan zijn de kosten voor de apparatuur lager dan wanneer u voor een A-merk gaat.

Ook is er verschil in kosten tussen inbouwapparatuur en losse apparaten. Gemiddeld bepaalt de prijs van de keukenapparatuur zo’n 40% van de totale keukenprijs.

Keukenkasten

De prijs van de keukenkastjes en keukendeurtjes bepaalt voor ongeveer 40% de totale prijs van uw nieuwe keuken. Wat kastjes en deurtjes kosten, hangt af van de vorm van de kast, het materiaal en de handgrepen. Een draaibare carrouselkast, een greeploze brede lade en een hoge buffetkast hebben allemaal een ander prijskaartje.

Zo zijn er tegenwoordig veel kasten greeploos. Dit kan wel ervoor zorgen dat push-to-open of zelfs elektrische push-to-open benodigd is om de kasten te openen. Al deze items hebben invloed op de kosten van de kasten. Over het algemeen zijn lades één van de elementen die de kasten fors duurder kunnen maken. Het is voornamelijk belangrijk om hierin de afweging te maken welke ruimte nodig is. Welke manieren van opbergen zijn benodigd.

Wanneer ook bijzonder apparatuur gekozen wordt kan dit ook invloed hebben op de kasten. Bij het kopen van kookveldafzuiging zijn andere kasten benodigd dan bij het plaatsen van een afzuigkap. Dit heeft dan ook weer invloed op het volgende item.

Werkbladen

De prijs van een keukenblad hangt af van een aantal factoren. Denk aan de dikte en het materiaal van het blad. Zo is bijvoorbeeld de prijs van een kunststof aanrechtblad lager dan die van composiet, dekton of keramiek werkblad. Het werkblad bepaalt voor zo’n 20% de prijs van uw keuken. 

Uiteraard hebben de verschillende werkbladen dan ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo kan een houten werkblad ontzettend mooi zijn. Het heeft wel meer onderhoud nodig. Dan kan soms de afweging zijn om juist te kiezen voor een duurder of goedkoper werkblad omdat deze belangen hier ook zwaar in meewegen. Onze adviseurs helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Gemiddelde kosten voor een keuken

De kosten van een keuken hangen dus af van de keuzes die u maakt. Wat precies de prijs wordt, is dus moeilijk te zeggen. Wel kunnen we u vertellen wat een keuken gemiddeld kost. De gemiddelde prijs voor een nieuwe keuken ligt tussen de € 5.000 voor een eenvoudige keuken en € 25.000 voor een ruime maatwerkkeuken. Vergeet niet dat er naast deze gemiddelde aanschafprijs ook kosten zijn voor montage en andere zaken, zoals het omleggen van leidingen, stuc- of schilderwerk. Gemiddeld bestaan de totale kosten van een keuken voor 80% uit de aanschafprijs van de keuken en voor 20% uit bijkomende kosten.

Kosten voor het plaatsen van de keuken

De kosten voor het laten plaatsen van een keuken hangen uiteraard af van het soort keuken dat u heeft gekozen. Bij een grote keuken duurt het plaatsen langer dan bij een kleine en de montage van inbouwapparatuur en maatwerkoplossingen is vaak lastiger dan die van standaardoplossingen. Gemiddeld kunt u ervan uitgaan van het plaatsen van een keuken € 250 per strekkende meter kost. 

Precies weten wat uw keuken kost? 

Plan nu een afspraak in en ontdek snel wat uw ideale keuken precies kost. Onze ervaren adviseurs helpen u bij het ontwerpen en berekenen meteen de kosten van de keuken.

Eigenlijk is niets onmogelijk

Stefan de Joode, al 14 jaar ontwerper bij Mandemakers

Een keuken van Mandemakers

Eigenlijk is niets onmogelijk

Mensen weten eigenlijk niet wat er allemaal mogelijk is. Er is meer mogelijk dan ze vaak denken. Daar zit ook de uitdaging voor de ontwerpafdeling.