Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
image
Inspiratie

Dít kost een keuken

Geplaatst op: 6 december 2021

De zoektocht naar een nieuwe keuken begint met oriënteren en inspiratie opdoen. Wanneer u een bepaald budget in gedachten heeft, is het verstandig ook de prijs alvast mee te nemen. Maar wat kost een keuken eigenlijk?

Een nieuwe keuken kopen is iets dat we maar een paar keer in ons leven doen. Met de jaren veranderen ook de prijzen, dus uw aankoopprijs van vijftien jaar geleden is anno 2021 misschien niet meer zo relevant. Op dit moment liggen de kosten van een keuken gemiddeld tussen de 7.500 en 20.000 euro. De prijs van een ‘luxe keuken’ start vanaf zo’n 25.000 euro en u kunt het qua kosten natuurlijk zo gek maken als u wilt. Om de prijs van úw keuken in te kunnen schatten, zijn er grofweg drie factoren om rekening mee te houden:

De grootte
Over het algemeen geldt: hoe groter uw keuken en dus hoe meer kasten of lades, hoe meer de keuken kost. Daarnaast zijn lades in de regel duurder dan kasten en zit er ook prijsverschil in het type keukenkast; wilt u standaard kasten of lades, extra brede of slimme oplossingen, zoals een Le Mans hoekoplossing of SieMatic MultiMatic systeem? Een kookeiland doet de kosten in de keuken ook vaak stijgen omdat deze rondom helemaal afgewerkt wordt.

Materialen en afwerking
In materiaal en afwerking zijn tientallen keuzes te maken, waaraan allemaal een ander prijskaartje hangt. Zo is een werkblad van kunststof goedkoper dan natuursteen. Composiet heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en keramiek is prachtig maar kost weer wat meer. De keuzes die u maakt zijn afhankelijk van uw stijl, maar vergeet ook niet praktische afwegingen mee te nemen. Zoals gezegd koopt u niet elke dag een nieuwe keuken. Een werkblad moet dus een flink aantal jaren meegaan.

 

De apparatuur
Vrijwel elke keuken is tegenwoordig voorzien van een oven, kookplaat, afzuigkap, koelkast en vaatwasser. Daarnaast zijn de kookplaten met kookveldafzuiging of een quooket toch ook vaak niet meer weg te denken uit een keuken. Bij het kiezen van apparatuur is het merk met name bepalend voor de keuken kosten; het merk bepaalt over het algemeen of u 2.000 of 10.000 euro betaalt voor uw apparatuur. Met apparatuur van het merk Whirlpool maakt u een slimme keus. Met Miele of Gaggenau apparatuur haalt u echt het neusje van de zalm in huis, maar betaalt u ook een stuk meer. Daarnaast kunt u natuurlijk kiezen voor basic apparatuur of uitgebreide opties. Gaat u voor een eenvoudige combimagnetron of toch voor die bakoven met stoom en volautomatische programma’s?

Bereken uw kosten met de Budgetplanner
Bent u benieuwd wat uw ideale keuken ongeveer gaat kosten? Met de Budgetplanner van Mandemakers laat u zich dat eenvoudig voorrekenen door verschillende vragen te beantwoorden. Welke keukenstijl heeft uw voorkeur? Aan welke opstelling denkt u? Heeft u liever een ingebouwde kookplaat of een compleet fornuis? En voert u de montage zelf uit? Op basis van uw antwoorden maken we een gerichte schatting. Ook in onze showroom helpen we u natuurlijk graag!

Tip! Om niet voor verrassingen of teleurstellingen te komen staan, is het handig van tevoren te bepalen hoeveel geld u wilt of kunt uitgeven aan uw nieuwe keuken. Vervolgens kunt u met dat bedrag gericht op zoek gaan.

In 3 stappen
Ontwerp zelf uw eigen 3D keuken!

Kies uw eigen stijl, opstelling en indeling. Eenvoudig kostenloos en snel met onze 3-D tool.