Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
image
Inspiratie

Een beter milieu begint in de keuken

Geplaatst op: 3 juni 2016

Natuurlijk is het verstandig om bij de aanschaf van een nieuw apparaat rekening te houden met het energielabel, maar duurzaamheid in de keuken gaat verder dan dat. Op welke manieren kunt u energie besparen? Mandemakers geeft tips.

Ruim veertig jaar geleden, op 5 juni 1972, werd er in de Zweedse hoofdstad Stockholm een grote internationale milieuconferentie gehouden die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat het Milieu Programma van de Verenigde Naties werd opgericht. De datum 5 juni is sindsdien daarom aangemerkt als World Environment Day: Wereld Milieu Dag. Ook bij Mandemakers streven we naar duurzaamheid in ons bedrijf én onze keukens. Wilt u zelf ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Begin thuis, in uw eigen keuken!


Energie besparen met het fornuis
Koken op gas is met een energieverbruik van gemiddeld 37 m³ gas per jaar de meest milieuvriendelijke optie, daarna volgt inductie en dan elektrisch koken. Toch is het energieverbruik uiteindelijk vooral afhankelijk van de manier waarop u de kookplaat gebruikt. Verwarm bijvoorbeeld niet meer water dan u nodig heeft, kies een pan passend bij het formaat van de pit (liever een te grote pan dan een te kleine) en gebruik een deksel. Nog meer energie besparen? ~Gebruik een snelkookplan!


Bewust omgaan met de oven
Denk allereerst na over de grootte van uw oven en <link keuken-kopen keuken-kopen-tips>stem deze, zoals alle andere apparaten in uw keuken, af op uw leefsituatie. Als single heeft u aan een kleinere oven wellicht genoeg en hoe kleiner de oven, hoe meer energie u bespaart. Laat de deur van de oven zoveel mogelijk dicht en schakel uw oven gerust wat eerder uit; hij zal nog lang warmte afgeven. Weet ook dat ovens met een display of klok meer energie verbruiken.

Slim gebruik van uw afzuigkap
Ook de afzuigkap is een groot, en vaak onnodig, energieverbruiker. Gebruik daarom alleen de hoogste stand wanneer uw ingrediënten de pan ingaan en schakel daarna terug. Houd de filters schoon en minimaliseer kookdampen door een deksel te gebruiken. Ook in de keus van verlichting kunt u energie besparen. Vervang de lampjes door spaarlampen en vraag uzelf af: moet de verlichting echt aan om een ei te koken?  

Zo gebruikt u de vaatwasser
Slimmer gebruik van de vaatwasser bespaart gemiddeld 40% energie. Zo is een eco-programma een stuk zuiniger én goedkoper dan standaardprogramma’s maar kunt u ook met een kort programma energie besparen. Voor spoelen is niet nodig en zet uw vaatwassers pas aan als deze helemaal vol is. Door ook eens met de hand af te wassen, verbruikt u bovendien maar liefst driekwart minder energie.

Tips om energie te besparen met uw koelkast
Koelkasten zijn de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden, met name oude apparaten vreten energie. Vervang een koelkast van acht jaar dus liefst door een nieuw exemplaar en kies ook hier voor een koelkast die past bij uw leefsituatie.

  • Plaats de koelkast niet naast de oven of verwarming.

  • Zet geen warme producten in de koelkast.

  • Stel de koelkast in op 4 graden.

  • Schakel de koelkast uit als u op vakantie gaat.