Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
image
Inspiratie

Op Japanse wijze: koken met de teppanyaki plaat

Geplaatst op: 28 april 2016

Het geluid van sissende ingrediënten in een gloeiendhete pan, is misschien wel één van de meest herkenbare geluiden uit de Oosterse keuken. De teppanyaki plaat brengt dat geluid én de heerlijke smaken gewoon naar uw eigen keuken

Het Japanse woord teppanyaki is afgeleid van teppan, dat ‘ijzeren plaat’ betekent en yaki dat staat voor ‘gebakken of gegrild’. De bereidingswijze van teppanyaki zit daarmee al direct in de letterlijke betekenis verscholen. En niet alleen in Azië of Oosterse restaurants, ook in uw eigen keuken kunt u nu genieten van knapperige peultjes of malse saté die vers ‘van de plaat’ komen. De Oosterse bereidingswijze wordt namelijk ook in de Nederlands thuiskeuken, en met name op kookeilanden, steeds populairder.

Gemakkelijk en gezond
Verse ingrediënten worden op een teppanyaki plaat zo kort mogelijk in aanraking gebracht met een gloeiende plaat en schroeien razendsnel dicht, waardoor ze hun kleur, smaak en voedingsstoffen behouden. Koken op een teppanyaki plaat is daarmee gemakkelijk, gezond én heel erg smakelijk. Doordat u kookt op een hoog vuur en met weinig olie, bevatten teppanyaki maaltijden bovendien weinig vet. U kunt de teppanyaki plaat gebruiken voor bijvoorbeeld vis, vlees en groenten, maar ook heel andere gerechten doen het goed op de plaat. Wat dacht u van een tortilla of een lekkere croque monsieur met mozzarella, tomaat en pesto? Niet oosters, wél heel erg lekker.

Voor iedere wens een geschikte plaat
De meeste teppanyaki platen in de thuiskeuken zijn elektrisch, gemaakt van RVS en daardoor gemakkelijk schoon te maken. En vrijwel alle grote merken, waaronder bijvoorbeeld Miele en ATAG, hebben tegenwoordig een teppanyaki plaat in hun assortiment. Heeft u een fornuis van Boretti, dan is er ook de zogenaamde fry top; een bakplaat die u over de gaspitten heen kunt zetten! Veel platen zijn daarbij voorzien van twee apart instelbare temperatuurzones, zodat u aan de ene kant vlees kunt braden en ernaast groenten kunt laten smoren. Eet smakelijk, of: itadakimasu!

Wilt u meer informatie over koken op een teppanyaki plaat? Vraag ernaar in onze showroom!