Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde

Gastvrouw
image

De juiste hoogte van uw aanrechtblad

Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u een nieuwe keuken koopt, maar het bepalen van de juiste hoogte van het aanrechtblad is van groot belang. Als u veel in de keuken staat, moet het werkblad op de juiste hoogte zijn. Dit voorkomt rugklachten, nekklachten en schouderklachten. Maar hoe bepaalt u de ideale hoogte van het keukenblad? Mandemakers heeft voor u tips en adviezen op een rij gezet voor de juiste hoogte van uw keukenblad.


Hoe hoog is een aanrechtblad?

Heeft u wel eens last van nek- of rugklachten? Dan kan het wel eens zijn dat het komt door een onjuiste hoogte van uw keukenblad. Of u nou beschikt over een stijlvol keramieken werkblad of een warm en sfeervol houten werkblad, de standaard hoogte van een aanrecht is zo’n 90 cm. Voor de meeste mensen is deze hoogte goed, maar voor veel mensen is een andere maat geschikter.

Een te laag keukenblad veroorzaakt rug en nekklachten door het vele bukken. Wanneer het keukenblad te hoog is, zult u dat merken door schouderklachten. Als u met meerdere personen een huishouden bent, kies dan voor de juiste lengte voor de persoon die het meeste kookt en het vaakst in de keuken staat. Probeer echter niet te veel af te wijken van de gemiddelde hoogte van de keuken. Dit kan problemen opleveren als u uw woning wilt verkopen. Met een hoogte van het werkblad in de keuken tussen de 90 en 95 cm zit u meestal goed.


Werkblad op maat

Is een aanrechtblad van 90 cm te laag of te hoog voor u? Dan is het van belang om een andere maat aanrechtblad te kiezen. Wanneer u ook afwast, gelden hiervoor weer afwijkende maten. De hoogte van het afwassen moet ongeveer 10 cm hoger zijn dan de hoogte van het keukenblad. Ga gerust eens langs in de winkel om te beleven hoe u voor diverse afmetingen staat.

Daarnaast geldt natuurlijk de regel: meten is weten. Om de juiste afmeting te bepalen van het keukenblad, kunt u het volgende doen. Ga naast het aanrechtblad staan. Zorg er vervolgens voor dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen (90 graden). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad in de keuken moet ongeveer 12 cm zijn. Dit is de juiste hoogte van uw werkblad. Voor de kookplaat geldt dezelfde regel. Wilt u dat de achterste brander goed zichtbaar is? Kies dan voor een verlaagde kookplaat. De rug wordt daarnaast ook snel belast bij het afwassen. Zorg ervoor dat u de onderkant van de spoelbak altijd kunt aanraken, zonder dat u hoeft te bukken.

 

Welk werkblad past in uw keuken?

Lees hier meer over de verschillende soorten, mogelijkheden, kleuren en structuren en ontdek welk keukenblad in uw keuken past.

Lees hier meer over de verschillende soorten, mogelijkheden, kleuren en…

Lees verder

Lees hier meer over de verschillende soorten, mogelijkheden, kleuren en structuren en ontdek welk keukenblad in uw keuken past.

Laat u adviseren

Het is verstandig om rekening te houden met ergonomie in de keuken om lichamelijke klachten te voorkomen. Dit geldt niet alleen voor de hoogte van het werkblad, maar ook voor de bewegingsruimte en de hoogte van de keukenkastjes. Kom gerust eens langs in een van onze showrooms om de juiste werkhoogte te bepalen. Komt u er zelf niet helemaal uit wat de geschikte hoogte is voor u? Geen probleem, wij helpen u graag. Maak dan een afspraak  met een van onze adviseurs voor gratis en vrijblijvend advies.