Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde Gastvrouw
image
Inspiratie

Meten is lekker eten

De kerntemperatuurmeter

Geplaatst op: 19 februari 2016

De kerntemperatuurmeter is hét instrument voor het perfect bereiden van vlees, vis en gevogelte. Maar hoe werkt de kerntemperatuurmeter precies en wat kunt u ermee doen?

Een groot stuk vlees of gevogelte braden, zorgt bij veel thuiskoks al direct voor stress. Zo moet varkensvlees niet te rauw worden geserveerd, terwijl rund- en lamsvlees een beetje rood het lekkerst smaakt. Één minuut bakken en braden teveel of te weinig kan daarmee al cruciaal zijn. Met een kerntemperatuurmeter is die stress verleden tijd en kunt u tot op de graad nauwkeurig vlees, vis en gevogelte bereiden. Het instrument is daarmee een onmisbare tool voor kook- én eetliefhebbers. 

Dat werkt zo
Het gebruik van een kerntemperatuurmeter is heel eenvoudig; u steekt de naald van de temperatuurmeter in de kern van het vlees, vis of gevogelte en leest de temperatuur af. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan is uw gerecht klaar. Bij diverse digitale kerntemperatuurmeters kunt u bovendien een alarm instellen, zodat u precies weet wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Op internet zijn talloze tabellen te vinden van de perfecte temperaturen per gebraad. In een notendop: bij een kerntemperatuur van 65°C is vlees gaar en bij 75°C is wit vlees veilig voor consumptie. Als u uw vlees mooi rosé wilt braden, houd dan een kerntemperatuur van 60°C aan. 

Twee in één
Naast losse kerntemperatuurmeters, zijn er ook temperatuurmeters die geïntegreerd zijn in de oven. Zo heeft Miele de Bratometer; de punt van de Bratometer meet continu de temperatuur in het vlees en wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de verwarming van de oven automatisch uitgeschakeld. Let op: vet en botten kunnen ervoor zorgen dat de oven voortijdig wordt uitgeschakeld. De punt van de Bratometer mag daarom geen botten aanraken en niet in zeer vette delen worden gestoken. Bij gevogelte kunt u de Bratometer het beste tussen de poot en het lijf in het vlees steken. Maar ook voor andere ovengerechten, zoals lasagne, kunt u een Brato- of temperatuurmeter gebruiken. Nooit meer een koude hap, terwijl de schaal zo lekker warm leek. Smakelijk!