Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde Gastvrouw
image

Geschiedenis van de landelijke stijl

De landelijke keukenstijl kent zijn oorsprong van het Franse platteland in de 19e eeuw. Het vormt een afspiegeling van het leven, wonen en werken tussen de akkers. Dat betekende een eenvoudig bestaan, met veel warmte en gezelligheid. Na een lange werkdag terugkomen bij het gezin aan de eettafel en tot rust komen in een charmant huis met warme uitstraling. Dit weerspiegelt de geschiedenis van de landelijke stijl. Heel fijn!

Landelijk wonen op het platteland

Naast hard werken en een sober bestaan, weerspiegelt de geschiedenis van de landelijke stijl ook een oase van rust en ruimte. Ruikt u de heerlijke kop koffie op zaterdagochtend, aan de grote houten keukentafel? Of dat goede glas rode wijn na een lange werkdag? Landelijk wonen brengt de vrijheid van het buitenleven naar binnen. Hun eenvoudige levensstijl verplichtte Franse dorpelingen voor hun inrichting veel natuurlijke materialen te gebruiken, zoals hout, steen en kalk. Dat gaf de woning onbedoeld een frisse uitstraling. Wars van nieuwe, luxe meubels, iedere tafel of stoel droeg een stukje geschiedenis met zich mee.

Een van de kenmerken van de landelijke stijl is de zogenaamde 'whitewash'. Grof geschuurde houten meubelen met de welbekende witte gloed er overheen. Plattelandsbewoners 'beschilderden' hun boerderijen en meubels met kalk om bacteriën en houtrot tegen te gaan. Whitewash is ontstaan met een praktische reden, maar is helemaal hip tot op de dag van vandaag!

Verschillende landelijke stijlen

De geschiedenis van de landelijke stijl vindt in het moderne interieur steeds meer zijn eigen draai. Door de alledaagse hectiek hebben we steeds meer behoefte aan rust en ruimte. Terug naar de basics, niet alleen op het platteland, maar ook in de stad.

Er bestaat niet maar één landelijke stijl: het is een kwestie van smaak en mogelijkheden. Traditioneel landelijk is een goed voorbeeld: de klassieke, van oorsprong Britse variant met veel tierlantijnen en een hoge standaard qua comfort. In de accenten spelen natuurlijke materialen als linnen en katoen de hoofdrol.

Een andere tak die steeds vaker voorkomt is de modern landelijke stijl. De stijl ontwikkelt zich langzaam van sober en eenvoud naar design. 'Roeien met de riemen die je hebt' krijgt hierbij een heel andere dimensie en wordt vertaald naar 'Less is more'. In modern landelijke woningen wordt gebruik gemaakt van één of twee natuurlijke materialen, zonder de Britse versierselen. Strakke lijnen en warme houtaccenten vormen daardoor de hoofdmoot. Zo past de geschiedenis zich langzaam aan!

Bij Mandemakers Keukens vertellen u graag meer over de geschiedenis van de landelijke stijl. Als echte kenner heeft onze familie al 35 jaar lang verschillende trends voorbij zien komen. De landelijke stijl is een blijvertje! Kom gerust langs in één van onze vestigingen en geniet van de inspirerende verhalen tijdens een verse kop (landelijke) koffie.