Hoe kan ik u helpen?

De meest gestelde vragen: Openingstijden Afspraak Mandemakers Kaatsheuvel

Jacqueline ter Heijde Gastvrouw
image

Landelijke gerechten

Een landelijke keuken staat voor ambachtelijk bereid stoofvlees dat uren pruttelt, voor een braadslee met kip of kalkoen in de oven schuiven en voor zelf brood of taart bakken. Het ultieme zaterdagmiddaggevoel. De geur van provençaalse kruiden en laurierblad komt u tegemoet, de onmiskenbare geur van landelijke gerechten! gerechten!

Landelijke koe boeuf bourguignon

Vroeger dagelijkse kost op het Franse platteland, tegenwoordig en culinair hoogstaand, maar vooral landelijk gerecht. Mag niet ontbreken op uw nostalgische fornuis. Neem uw tijd, verwerk lokale groenten in de saus en geniet van de geuren die vrijkomen tijdens het stoven. Daar is de landelijke keuken voor gemaakt. En tot slot; eet smakelijk!

Ingrediënten:

Voor 4 personen. Bereiding 1 uur, stoven 3,5 uur.

  • 600 gram riblappen
  • blokjes rookspek, 150 gram
  • 5-7 tenen knoflook
  • 1/2 liter wijn (merlot, rode Macon of een Bourgogne)
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 uienbakboter
  • 250 gram bleekselderij
  • 250 gram worteltjes
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel maizena

Tip: Verwerk (tijdens het toevoegen van de wijn) twee goede scheuten cognac in de saus, voor een intense smaak in dit heerlijke landelijke gerecht!

Tip: Verwerk (tijdens het toevoegen van de wijn) twee goede scheuten cognac in de saus, voor een intense smaak in dit heerlijke landelijke gerecht!

Bereiding:

  • Haal het vlees uit de koelkast.
  • Snij de knoflooktenen in grove stukken. Schenk 250 ml warm water in een maatbeker en los het bouillonblokje hierin op. Doe de wijn, de bouillon, de knoflook, de laurierblaadjes en de tomatenpuree in een pan met een dikke bodem en zet dit op het vuur. Uw landelijke gerecht begint al heerlijk te geuren. Roer alles door elkaar en zet het vuur laag als de saus lauwwarm is.
  • Snij de riblappen in dobbelstenen en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Snipper de ui grof. Zet een koekenpan op het vuur en smelt daarin de boter. Bak de dobbelstenen in porties rondom bruin en schep ze meteen in de wijnsaus als ze klaar zijn. Herhaal dit met de spekjes. Laat het bakvet in de pan en bak daarin de uien goudbruin. Doe deze ook in de pan met de wijnsaus.
  • Doe een scheutje wijn in de koekenpan en week de bakresten los, voeg dit toe aan de saus. Roer het geheel om en verwarm de saus tot het kookpunt. Zet het vuur laag, controleer of het vlees onder de oppervlakte ligt en doe een deksel op de pan zodat er geen vocht verloren gaat.
  • Laat het vlees zo'n 3 uur stoven (maar niet koken) en roer af en toe door de pan. Tijdens het stoven moet het vlees ondergedompeld blijven, voeg anders vocht toe. Laat uw landelijke gerecht lekker sudderen, u kunt alvast beginnen met watertanden!
  • Snij intussen de champignons, wortels en bleekselderij. Voeg wortels en bleekselderij toe na de 3 uur stoven en laat nog een half uur doorsudderen. Bak de champignons bruin en voeg deze toe na het sudderen.
  • Meng een eetlepel maïzena in een glas met lauw water. Giet (al roerende) heel geleidelijk maïzena in de pan tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Dien op met stokbrood en met dezelfde wijn als voor de saus is gebruikt.

NOSTALGISCHE APPELTAART VAN OMA JANNY

Een klassiek landelijk gerecht. Niets zo ontspannend als achterover leunen terwijl de taart ongestoord in de oven ligt te bruinen. Het ultieme vooruitzicht van een warme, verse, zelfgebakken taart met net geplukte appels uit eigen tuin, hoe landelijk wilt u het gerecht hebben? Oma Janny geeft haar geheimen prijs.

Ingrediënten:

Bereiding ½ uur, oven ruim 1 uur.

  • 300 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram boter
  • 1 ei
  • 4 Braeburn appels
  • 3 Granny Smith appels
  • maïzena
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 100 gram rozijnen
  • Taartvorm van ongeveer 26 centimeter

Tip: Meng een beetje maïzena of custard poeder door de appels voordat deze in de vorm gaan en strooi wat paneermeel op de taartbodem. Dat voorkomt dat de bodem week wordt door het vocht uit de appels.

Tip: Serveer de appeltaart met een bol vanille-ijs, verfrissend en smaakvol!

Bereiding:

  • Meng in een keukenmachine bloem, 150 gram basterdsuiker, blokjes boter, de helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot samenhangend deeg. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij in dunne schijfjes en meng met maïzena, koekkruiden, rozijnen en de overgebleven basterdsuiker.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol 2/3 van de deeg uit tot een ronde lap (grootte afhankelijk van de taartvorm). Bekleed een ingevette taartvorm hiermee. Verdeel paneermeel over de bodem. Schep het appelmengsel in de taartvorm. Rol de rest van het deeg uit, snij in repen en leg in vlechtvorm op het appelmengsel. Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
  • Bak de taart in het midden van oven in ongeveer 75 minuten goudbruin. Geniet zelf intussen aan uw robuuste leeftafel van een bak verse koffie, terwijl de geuren vanuit de oven u een aangenaam vooruitzicht bieden.